logo obrazek Narodowy Fundusz Zdrowia - Mazowiecki Oddział Wojewódzki

Dla mediów

Utwórz konto w ZIP podczas „Dni Ubezpieczonego” w ZUS

03-10-2013
Wszystkiego o ubezpieczeniach społecznych, w tym ubezpieczeniu zdrowotnym, będzie można się dowiedzieć między 7 a 11 października, podczas organizowanych przez ZUS „Dni Ubezpieczonego”. Do przedsięwzięcia włącza się NFZ Mazowsze. W ramach akcji „3 kroki do ZIP na Mazowszu” na mobilnych stanowiskach płatnika w I i III oddziale ZUS w Warszawie, a także w placówkach ZUS w Radomiu, Siedlcach, Ciechanowie i Ostrołęce będzie można odebrać login i hasło do osobistego konta w Zintegrowanym Informatorze Pacjenta (ZIP).

Swoje konto w ZIP ma już ponad 32 tysiące mieszkańców Mazowsza. Założenie konta w portalu jest proste i trwa kilka minut. Wystarczy okazać dowód osobisty na mobilnym stanowisku NFZ.

Gdzie szukać mobilnego stanowiska NFZ Mazowsze w ramach „Dni Ubezpieczonego”?

I oddział ZUS w Warszawie:
  • 7 października – siedziba oddziału przy ul. Senatorskiej 6/8
  • 8 października – inspektorat Warszawa-Żoliborz przy ul. Kasprowicza 151
  • 9 października – inspektorat Warszawa-Wola przy ul. Wrocławskiej 20
  • 10 października – siedziba oddziału przy ul. Senatorskiej 6/8
  • 11 października – siedziba oddziału przy ul. Senatorskiej 6/8

UWAGA! 10 października zapraszamy na prelekcję pt. „Kto i z jakiego tytułu podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu?” . Wykład rozpocznie się o godzinie 9.00 w sali nr 117 siedziby I oddziału ZUS przy ul. Senatorskiej 6/8. Tego dnia pracownicy NFZ Mazowsze pełnić też będą całodzienny dyżur, podczas którego odpowiedzą na wszystkie pytania dotyczące powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego.

III oddział ZUS w Warszawie:
  • 7-11 października – siedziba oddziału przy ul. Czerniakowskiej 16

Oddział ZUS w Radomiu:
  • 7-11 października – siedziba oddziału przy ul. Czechowskiego 21a

Oddział ZUS w Siedlcach:
  • 7 października – siedziba oddziału przy ul. Browarnej 12

Inspektorat ZUS w Ciechanowie:
  • 9-11 października – siedziba inspektoratu przy ul. Rzeczkowskiej 8

Inspektorat ZUS w Ostrołęce:
  • 8-9 października - siedziba inspektoratu przy ul. Kuklińskiego 3

Jak utworzyć osobiste konto w ZIP i dlaczego warto? Założenie osobistego konta w portalu zip.nfz.gov.pl trwa krótko i jest proste. Wystarczy okazać dowód osobisty na mobilnym stanowisku NFZ. Już 32 tys. mieszkańców Mazowsza cieszy się korzyściami, jakie płyną z jego posiadania.

Portal zip.nfz.gov.pl składa się z czterech głównych części. Serwis informacyjny Twój Portal oraz informator Gdzie się leczyć są ogólnodostępne. Można tu sprawdzić m.in. w których szpitalach i przychodniach można leczyć się bezpłatnie w ramach powszechnego ubezpieczenia, a także jak dojechać do tych placówek i w jakich godzinach są otwarte.

Założenie osobistego konta w ZIP oznacza dodatkowe korzyści, czyli dostęp do informacji zawartych w Rejestrze Usług Medycznych oraz na stronie Prawo do świadczeń zdrowotnych. Warto! Można się dowiedzieć, czy jest się ubezpieczonym (eWUŚ), na jakim etapie realizacji jest złożone w NFZ skierowanie do sanatorium, ile Fundusz płaci za nasze leczenie, gdzie złożyliśmy deklarację wyboru lekarza, pielęgniarki i położnej pierwszego kontaktu, a także kiedy otrzymaliśmy refundowane przedmioty ortopedyczne.

Skąd pomysł na „Dni Ubezpieczonego”? Ubezpieczeni to najliczniejsza grupa klientów ZUS, licząca aż 15 milionów osób. Jednocześnie jest to grupa mająca najmniej kontaktu zarówno z samym ZUS-em, jak też z przepisami o ubezpieczeniach społecznych. Brak wiedzy o prawach i obowiązkach często skutkuje zaniedbaniami, które po latach mogą okazać się nie do naprawienia. Wiele osób pracujących na umowach zlecenia czy umowach o dzieło nie wie dokładnie, czy i jakie składki pracodawca jest zobowiązany za nich odprowadzać. Wielu ubezpieczonych nie zna zasad, gromadzenia składek emerytalnych i nie wie na czym polega ich waloryzacja. Uprawnienia do przyszłych świadczeń zależą od naszych zachowań, te zaś zależą od naszej wiedzy. Dlatego jest ona tak ważna już dziś. Od kiedy funkcjonuje system eWUŚ, bardzo istotna stała się również kontrola zgłoszenia najbliższej rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego. Mając wiedzę łatwiej zapobiec niemiłej niespodziance podczas wizyty u lekarza.
Wszystkie aktualności